دستگاه تصفیه هوا یا دستگاه تمیز کننده هوا دستگاهی است که آلایندههای موجود در هوای اتاق را از بین میبرد تا کیفیت هوا در داخل اتاق بهبود یابد. این دستگاهها که تصفیه کننده هوا میباشند برای افراد مبتلا به آلرژی و تنگی نفس مفید هستند. همچنین در کاهش یا از بین بردن دود سیگار موثر است.
دستگاههای تصفیه هوای موجود در بازار به صورت دستگاههای مستقل کوچک یا دستگاههای بزرگ ساخته میشوند. که میتوان به آنها هواساز (AHU) یا دستگاه HVAC موجود در صنایع پزشکی، صنعتی و تجاری را افزود. پالایندههای هوا ممکن است در صنعت نیز برای حذف ناخالصیهای موجود در هوا قبل از تصفیه استفاده شوند. جاذبهای نوسان فشار یا سایر روشهای جذب معمولا برای این کار استفاده میشوند.
تاریخچه تصفیه هوا
در سال 1830، حق اختراع دستگاه تصفیه هوا متشکل از یک کلاه ایمنی مسی با گردبند و لباس انعطاف پذیر متصل به آن به چارلز آنتونی دین اعطا شد. از شیلنگ چرمی بلند متصل به بخش عقبی کلاه ایمنی برای تهیه هوا استفاده شد، کارکرد اصلی آن این بود که میشد آن را با استفاده از دو تا دمنده پمپاژ کرد. لولهای کوتاه اجازه بیرون رفتن هوای تنفس شده را میداد. لباس از پارچه چرمی یا ضد هوا ساخته شد، که به وسیله بندهایی محکم میشد.
در دهه 1860، جان استنهاوس دو اختراع با استفاده از خواص جاذب زغال چوب به تصفیه هوا ثبت کرد و بدین ترتیب اولین ماسک تنفسی کاربردی را ساخت.
چند سال بعد، جان تیندال، به سازی ماسک تنفسی آتش نشانی را اختراع کرد، کلاهکی که دود و گاز سمی هوا را فیلتر میکند.
پس از اینکه این فیلترها در دهه 1940 در پروژه منهتن ایالات متحده برای کنترل آلایندههای رادیواکتیو موجود در هوا مورد استفاده قرار گرفتند، در دهه 1950، فیلترهای HEPA به عنوان فیلترهای هوا با کارایی بالا به بازار عرضه شدند.
طبق گزارش، اولین فیلتر خانگی HEPA در سال 1963 توسط برادران مانفرد و کلاوس هامز در آلمان فروخته شد، و بعدها این افراد شرکت اینسن ایر که پیشگام شرکت IQAir بود، را دایر کردند.
استفاده و فواید دستگاه تصفیه هوا
گرد و غبار، گرده گل، پوست شاخی شده یا همان پوست مرده حیوانات دست آموز و خانگی، هاگهای کپکی و فضولات مایتهای گرد و غبار میتوانند بعنوان مواد آلرژیزا عمل کنند و باعث ایجاد آلرژی در افراد حساس شوند. مواد دودزا و ترکیبات آلی ناپایدار (فرار) (VOC) میتوانند برای سلامتی خطرناک باشند. قرارگیری در معرض ترکیبات مختلف از جمله VOCها احتمال بروز علائم سندرم ساختمان بیمار را افزایش میدهد.
روشهای تصفیه هوا
دو نوع فناوری تصفیه هوا، یعنی فعال و غیرفعال وجود دارد. دستگاههای تصفیه هوای فعال یونهای دارای بار منفی را در هوا آزاد میکنند و باعث چسبیدن آلایندهها به سطوح میشوند، و دستگاههای تصفیه هوای غیرفعال از فیلترهای هوا برای حذف آلایندهها استفاده میکنند. چون تمام گرد و غبار و ذرات دائما از هوا حذف میشوند و در فیلترها جمع میشوند، پس دستگاههای تصفیه غیرفعال کارآمدتر هستند. چندین فرآیند مختلف با اثربخشی متفاوت را میتوان برای تصفیه هوا بکار برد. از سال 2005، شایعترین روشها، فیلترهای تصفیه ذرات هوا با کارآیی بالا (HEPA) و تابش فرابنفش برای میکروبکشی (UVGI) بود.
فیلتراسیون
تصفیه از طریق فیلتر هوا، ذرات موجود در هوا را با روش طرد اندازه گیر میاندازد. هوا از طریق فیلتر با فشار وارد میشود و ذرات توسط فیلتر بصورت فیزیکی گرفته میشوند. فیلترهای مختلفی وجود دارند که شامل موارد زیر میباشند:
- فیلترهای توقف ذرات با راندمان بالا (HEPA) حداقل 97/99٪ ذرات3/0 میکرومتری را از بین میبرند. و معمولا در از بین بردن ذرات بزرگتر موثر هستند. دستگاههای تصفیهی هوای HEPA، که تمام هوای وارد شده به اتاق تمیز را فیلتر میکند، باید طوری تنظیم شوند که هیچ هوایی از فیلتر HEPA عبور نکند. در محیطهای پرگرد و غبار، فیلتر HEPA ممکن است از فیلتر معمولی (پیشفیلتر) استفاده کند که براحتی تمیز میشود و ناخالصیهای بزرگ را حذف میکند. پس فیلتر HEPA به پاکسازی یا جایگزینی کمتری نیاز دارد. فیلترهای HEPA در دوره کار، اوزون یا فرآوردههای فرعی مضر تولید نمیکنند.
- فیلتر گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع در MERV 14 یا بالاتر درجهبندی میشوند تا ذرات موجود در هوا 3/0 میکرومتری یا بزرگتر از آن را حذف کنند. فیلتر MERV 14 با راندمان بالا دارای درجه گیراندازی حداقل 75٪ برای ذرات بین 3/0 تا 0/1 میکرومتر است. با اینکه میزان گیراندازی فیلتر MERV کمتر از فیلتر HEPA است، اما سیستم هوای مرکزی میتواند در بازه زمانی یکسان به میزان قابل توجهی هوای بیشتری را جابجا کند. استفاده از فیلتر MERV با درجه بالا میتواند نسبت به استفاده از دستگاه HEPA با توان بالا در بخشی از مخارج سرمایهای اولیه موثرتر باشد. متاسفانه، اکثر فیلترهای کورهای بدون نصب درزگیر هوا در محل بتدریج خارج میشوند و این امکان را به هوا میدهد تا از اطراف فیلترها عبور کند. این مسئله برای فیلترهای MERV با راندمان بالاتر بدلیل افزایش مقاومت هوا بدتر است. فیلترهای MERV با راندمان بالاتر معمولا متراکمتر بوده و مقاومت هوا را در سیستم مرکزی افزایش میدهند و این کار به افت بیشتر فشار هوا و در نتیجه افزایش هزینههای انرژی نیاز دارد.
سایر روشهای تصفیه هوا
- تابش فرابنفش برای میکروبکشی – UVGI را میتوان برای استریل کردن هوایی که لامپهای UV از طریق هوای فشرده عبور میدهند، بکار برد. سیستمهای UVGI تصفیه هوا میتوانند دستگاههای ایستاده با لامپهای محافظ دار UV باشند که از فن استفاده میکنند تا هوا را از پشت نور UV وارد کنند. سایر سیستمها در سیستمهای هوای فشرده نصب میشوند تا گردش هوا در محوطه، میکرو ارگانیسمها را از پشت لامپها جابجا کنند. راه این شکل از استریل کردن، قرار دادن لامپهای UV و یک سیستم تصفیه خوب برای از بین بردن میکرو ارگانیسمهای مرده است. برای مثال، طراحی سیستمهای هوای فشرده مانع مسیر دید میشوند و فضاهایی ایجاد میکنند که از نور UV پررنگتر خواهد بود. با این حال، لامپ UV قرار گرفته در کویلها و قاب تخلیه سیستم خنک کننده، مانع شکلگیری میکرو ارگانیسمها در این مکانهای مرطوب خواهد شد. موثرترین روش برای تصفیه هوا بجای کویلها، سیستمهای کانال درون خطی است، این سیستمها در مرکز کانال و موازی با جریان هوا قرار میگیرند.
- کربن فعال مادهای متخلخل است که میتواند مواد شیمیایی فرار روی پایه مولکولی را جذب کند، اما ذرات بزرگتر را از بین نمیبرد. فرآیند جذب هنگام استفاده از کربن فعال باید به تعادل برسد بنابراین حذف کامل آلودگیها ممکن است دشوار باشد. کربن فعال صرفا روند تغییر آلایندهها از فاز گازی به فاز جامد است. هنگامی که آلودگیهای تشدید شده یا آشفته شده را بتوان در منابع هوای داخلی احیا کرد. کربن فعال را میتوان در دمای اتاق مورد بکار برد و دارای پیشینه طولانی در مصرف تجاری است. این کربن معمولا همراه با سایر فناوریهای فیلتر، به ویژه با HEPA استفاده میشود. همچنین سایر مواد میتوانند مواد شیمیایی را با هزینه بیشتری جذب کنند.
- دستگاههای الکترونیکی تمیزکننده هوا دارای محیط قطبیده از محیطهای فعال الکترونیکی تقویت شده برای ترکیب عناصر دستگاههای الکترونیکی تمیزکننده و فیلترهای مکانیکی غیرفعال استفاده میکنند. اکثر دستگاههای الکترونیکی تمیزکننده دارای محیط قطبیده از ولتاژ DC 24 ولت ایمن برای ایجاد میدان الکتریکی قطبشی استفاده میکنند. اکثر ذرات موجود در هوا دارای بار هستند و بسیاری دو قطبی نیز هستند. هنگامی که ذرات موجود در هوا از میدان الکتریکی عبور میکنند، میدان قطبشی دوباره این ذره را برای چسباندن به مدیاپد فیبر بکبار مصرف هدایت میکند. ذرات بسیار ریز (UFP) که در عبور اولیه آنها از طریق مدیاپد جمعآوری نمیشوند قطبیده شده و با سایر ذرات، مولکولهای بو و VOC انباشته شده و در عبورهای بعدی جمع میشوند. راندمان دستگاههای تمیزکننده الکترونیکی هوای دارای محیطهای قطبیده با بارگیری آنها افزایش مییابد و از این طریق فیلتراسیون با راندمان بالا فراهم میکند و مقاومت هوا معمولا برابر یا کمتر از فیلترهای غیرفعال است. فناوری محیط قطبیده غیر یونساز است، که به این معنی است که هیچ اوزونی تولید نمیشود.
- اکسیداسیون فوتوکاتالیستی (PCO) فناوری نوظهوری در صنعت HVAC است. علاوه بر چشم انداز مزایای کیفیت هوای داخل ساختمان (IAQ)، امکان اضافی برای محدود کردن ورود هوای تهویه نشده به فضای ساختمان را نیز دارد و به موجب آن فرصتی برای دستیابی به صرفهجویی در مصرف انرژی نسبت به طرحهای توصیه شده قبلی ارائه میکند. از ماه می سال 2009، با انتشار دادههای آزمایشگاه ملی لارنس برکلی مبنی بر اینکه PCO ممکن است به میزان قابل توجهی میزان فرمالدئید را در محیطهای داخلی واقعی افزایش دهد، هیچ نگرانی وجود ندارد. مانند سایر فناوریهای پیشرفته، اصول و روشهای مهندسی صوت باید توسط طراح HVAC بکار برده شود تا از کاربرد صحیح این فناوری مطمئن شود. سیستمهای اکسیداسیون فوتوکاتالیستی میتواند آلایندههای آلی را بطور کامل اکسیده کرده و کاهش دهد. برای مثال، ترکیبات آلی فرار موجود در غلظتهای کم با چند صد ppmv یا کمتر، احتمالا کاملا اکسیده میشوند. (اکسیداسیون فوتوکاتالیستی) از نور فرابنفش موج کوتاه (UVC)، که معمولا برای استریل کردن بکار میرود، برای انرژی دادن به کاتالیست استفاده میکند (معمولا دی اکسید تیتانیوم (TiO2)) و باکتریها و ویروسها را اکسیده میکنند. دستگاههای درون کانالی PCO را میتوان به سیستم موجود HVAC هوای فشرده نصب کرد. اکسیداسیون فوتوکاتالیستی فناوری فیلترینگ نیست، چون ذرات را به دام نمیاندازد و از بین نمیبرد. این فناوری برای تصفیه هوا گاهی با سایر فناوریهای فیلترینگ تصفیه همراه میشود. لامپهای سترونسازی فرابنفش باید حداقل یک بار در سال تعویض شوند؛ تولید کنندگان ممکن است بعنوان مفاد ضمانت به تعویض دورهای نیاز داشته باشند. سیستمهای اکسیداسیون فوتوکاتالیستی اغلب هزینههای تجاری بالایی دارند.
فناوری مربوطه به تصفیه هوای اکسیداسیون فوتوالکتروشیمیایی (PECO) اکسیداسیون فوتوالکتروشیمیایی مربوط است. با اینکه اکسیداسیون فوتوالکتروشیمیایی به لحاظ فنی نوعی PCO است، اما شامل برهمکنشهای الکتروشیمیایی بین ماده کاتالیستی و گونههای واکنشی (برای مثال، از طریق تثبیت موقعیت مواد کاتدی) برای بهبود راندمان کوانتومی است؛ بدین ترتیب، استفاده از تابش UVA کمانرژی به عنوان منبع نور استفاده کرد و در عین حال به اثربخشی بهبود یافته دست یافت.
- پالایندههای یونساز از سطوح الکتریکی یا سوزنهای باردار برای تولید یونهای هوا یا گاز دارای بار الکتریکی استفاده میکنند. این یونها به ذرات موجود در هوا میچسبند و بعد بصورت الکترواستاتیک به صفحه جمع کننده باردار جذب میشوند. این مکانیزم مقدار کمی اوزون و سایر اکسیدانها را بصورت فرآوردههای فرعی تولید میکند. اکثر یونسازها کمتر از 05/0 ppm ازن، استاندارد ایمنی صنعتی را تولید میکنند. دو زیربخش اصلی: یونساز بدون فن و یونساز فندار وجود دارند. یونسازهای بدون فن بدون صدا هستند و از برق کمی استفاده میکنند، اما در تصفیه هوا کارایی کمتری دارند. یونسازهای فندار، هوا را خیلی سریع تمیز و توزیع میکنند. پالایندههای یونساز خانگی و صنعتی که بصورت دائمی نصب میشوند، رسوبدهندههای الکترواستاتیکی نامیده میشوند.
- فناوری سلول متوقف شده با جذب ذرات باردار به توده بیوراکتیو یا همان بیوراکتور که آنزیمهای تحویل دهنده آنها را بیاثر میکند ذرات میکروفرین معلق را از هوا دفع میکند.
- ازن ژنراتورها برای تولید اوزون طراحی شده و گاها بعنوان دستگاههای تمیزکننده هوای کل خانه فروخته میشوند. برخلاف یونسازها، ازن ژنراتورها برای تولید مقادیر زیادی ازن، یک گاز اکسیدان قوی در نظر گرفته میشوند که میتواند مواد شیمیایی بسیاری را اکسید کند. تنها استفاده ایمن از ازن ژنراتورها در اتاقهای خالی، استفاده از ازن ژنراتورهای موجود در بازار “شوک درمانی” است که بیش از 3000 میلیگرم ازن در هر ساعت تولید میکنند. پیمانکاران بازسازی از این نوع ازن ژنراتورها برای از بین بردن بوی دود بعد از خسارت آتشسوزی، بوهای نم پس از سیل، کپک (از جمله کپکهای سمی) و بوی تعفن ناشی از لاشه که با سفیدکننده یا هر چیز دیگری غیر از ازن نمیتوان حذف کرد، استفاده میکنند. با این حال، استشمام گاز ازن برای سلامتی خوب نیست و باید هنگام خرید دستگاه تصفیه هوای اتاق که باعث تولید ازن نیز میشود، با نهایت احتیاط عمل کنید.
- فناوری دی اکسید تیتانیوم (TiO2) – نانو ذرات TiO2، همراه با کربنات کلسیم برای خنثی کردن تمام گازهای اسیدی که ممکن است جذب شوند، با کمی رنگ متخلخل مخلوط میشود. کاتالیزگر نوری، تجزیه مواد آلاینده هوایی را روی سطح آغاز میکند.
- سترونسازی ترمودینامیکی (TSS)- این فناوری از سترونسازی حرارتی از طریق هسته سرامیکی با مویرگهای ریز استفاده میکند، که تا 200 درجه سانتیگراد (392 درجه فارنهایت) گرم میشوند. ادعا میشود که 9/99٪ ذرات میکروبیولوژیکی – باکتریها، ویروسها، مواد آلرژیزای مایت گرد و غبار، هاگهای کپکی و قارچی – سوزانده میشوند. هوا با فرآیند طبیعی انتقال هوا از هسته سرامیکی عبور میکند و بعد با استفاده از صفحات انتقال حرارت سرد شده و آزاد میشود. سترونسازی ترمودینامیکی یک فناوری فیلترینگ نیست، چون ذرات را به دام نمیاندازد یا از بین نمی برد. ادعا شده که TSS فرآوردههای فرعی مضر را پخش نمیکند (با اینکه به فرآوردههای فرعی تجزیه حرارتی جزئی پرداخته نشده است) و غلظت اوزون را در جو کاهش میدهد.
دغدغه های مصرف کننده
سایر ابعاد دستگاه تصفیه هوا عبارت از فرآوردههای گازی جانبی خطرناک، میزان صدا، تکرار تعویض فیلتر، مصرف برق و جذابیت بصری است. تولید اوزون برای پالایندههای یونساز هوا عادی است. با اینکه غلظت بالای اوزون خطرناک است، اما بیشتر یونسازهای هوا مقادیر کمی تولید میکنند (
از فناوری HEPA در پالایندههای قابل حمل هوا استفاده شده، چون باعث حذف مواد آلرژیزای موجود در هوا میشود. وزارت انرژی ایالات متحده شرایطی دارد که سازندگان باید برای تحقق الزامات HEPA آنها رار بپذیرند. مشخصات HEPA نیاز به حذف حداقل 97/99% آلایندههای 3/0 میکرومتری موجود در هوا دارد. محصولاتی که ادعا میشوند ار “نوع HEPA”، “شبه”HEPA یا “99% HEPA ” هستند و این الزامات را برآورده نمیکنند و ممکن است در آزمایشگاههای جامع آزمایش نشده باشند.
پالایندههای هوا ممکن است بر حسب عوامل متفاوتی از جمله میزان تحویل هوای پاک (که تعیین میکند چقدر هوا تصفیه شده است)؛ پوشش منطقه کارآمد؛ تغییرات هوا در هر ساعت؛ مصرف انرژی؛ و هزینه فیلترهای تعویضی رتبهبندی شوند. دو عامل مهم دیگر که باید در نظر گرفته شوند، مدت زمانی است که انتظار میرود فیلترها دوام بیاورند (اندازهگیری شده برحسب ماه یا سال) و صدای تولید شده (اندازهگیری شده برحسب دسی بل) حین تنظیمات مختلف پالاینده هستند. این اطلاعات از طرف سازندگان در دسترس قرار میگیرد.
خطرات بالقوه اوزون
در مورد ادعاهای برخی شرکتها مانند سایر لوازم خانگی مربوط به بهداشت، به ویژه در مورد پالایندههای یونی هوا اختلاف نظر وجود دارد. بیشتر دستگاههای تصفیهکننده هوا مقداری اوزون، آلوتروپ پرانرژی سه اتم اکسیژن و در صورت وجود رطوبت مقادیر کمی NOx تولید میکنند. به دلیل ماهیت فرآیند یونیزاسیون، پالایندههای یونی هوا بیشترین اوزون را تولید میکنند. این یک دغدغه جدی است چون اوزون معیار آلاینده هوا است که با آن استانداردهای فدرال و ایالتی ایالات متحده را در ارتباط با بهداشت تنظیم میکنند. در اکثر موارد، در آزمایش کنترل شده، غلظت های اوزون به ویژه در اتاقهای با تهویه، به مراتب بیش از سطح عمومی و/یا ایمنی صنعتی تصویب شده توسط آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، است.
اوزون میتواند به ریهها آسیب وارد کند، باعث درد در قفسه سینه، سرفه، تنگی نفس و گلو درد شود. همچنین میتواند بیماریهای مزمن تنفسی مانند آسم را وخیمتر کند و توانایی بدن در مقابله با عفونتهای تنفسی را حتی در افراد سالم به خطر بیاندازد. افرادی که آسم و آلرژی دارند بیشتر مستعد عوارض جانبی مقادیر بالای اوزون هستند. برای مثال، افزایش غلظت اوزون به میزان غیرایمن میتواند خطر حملات آسم را افزایش دهد.
طبق گزارشهای مصرف کنندگان، بدلیل عملکرد نامناسب و خطرات احتمالی برای سلامتی، عدم استفاده از تصفیهکننده هوای تولیدکننده اوزون توصیه کرده است IQAir، شریک آموزشی انجمن ریه آمریکا، و پیشتاز در برابر فناوری پاکسازی هوای تولید کننده اوزون بوده است.
اوزون بکار رفته در ژنراتورها برای شوک درمانی (اتاقهای خالی) که موردنیاز پیمانکاران و نیز شرکتهای پاکسازی صحنه جرم برای اکسیده کردن و حذف دائمی آسیب دود، کپک و بوی مورد نیاز است، در هنگام استفاده درست برای مقاصد تجاری و صنعتی بعنوان مادهای ارزشمند و موثر در نظر گرفته میشود. با این حال، مدارک و شواهد زیادی وجود دارد که این دستگاهها میتوانند مواد اضافی نامطلوبی تولید کنند.
در سپتامبر سال 2007، آژانس منابع هوایی کالیفرنیا، ممنوعیت استفاده از دستگاههای تمیز کننده هوای داخل ساختمان که ازن بالاتر از حد مجاز تولید میکنند، را اعلام کرد. این قانون، که در سال 2010 به اجرا در آمد، نیاز به آزمایش و صدور مجوز انواع دستگاههای تمیز کردن هوای داخل ساختمان برای تایید عدم انتشار اوزون بیش از حد دارد.
بدون دیدگاه